2009. december 9.

Macaron

Gisele könyvében olvastam először erről a tradícionális
és különleges francia desszertről, gondoltam utána nézek
kicsit, mi is ez valójában?Ezt találtam róla:



Mi a macaron? Franciaországban népszerű, különleges,
falatnyi desszert. Habcsóknak tűnik, de annál sokkal jobb.
A két korong finomra őrölt mandulából, porcukorból és
felvert tojásfehérjehabból áll, és hagyományosan a szivárvány
különböző színeiben pompázik. Két-két lapot töltelékkel
ragasztanak össze, amely leggyakrabban csokoládé,gyümölcs- 
vagy más ízesítésű vajas krém,savanykás lekvár, esetleg karamella.



Honnan származik ? Eredetileg olasz származású, a történetét
 tekintve a források megegyeznek abban, hogy Velence környékén
kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven
még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet,
ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült.
Később kikerült Olaszországból, és nemzetközi karrierbe kezdett,
amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki.
Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.



Milyen a jó macaron?
Semmiképpen nem száraz, nem habcsók-szerű.Pillekönnyű, légies,
 a külső kérge finoman roppan,éppen csak annyira, hogy rövid
 hatásszünet utánazonnal a közepéhez érjünk, a „tésztát” szinte ne
is érzékeljük. A desszert tölteléke karakteres ízű,ez határozza
 ugyanis meg a macaron jellegét. Ne legyen túl édes, inkább
kesernyés, vagy savanykás,alkosson kontrasztot az édes külsővel. 
A szakszerűen elkészített macaron szabályosan kerek, felülete 
 fényes és teljesen sima, vékony „talpazata” van.
Nem lóg ki belőle mesterséges aroma.



Miért ez a nagy hűhó?
Azért, mert nagyon nehéz elkészíteni.
Nem véletlen, hogy csak a legjobb cukrászatokvállalkoznak rá. 
Franciaországban óriási kultusznak örvend, a legjobb üzletek
 naponta több tízezer darabot adnak el. Leghíresebb alkotója
Pierre Hermé francia sztárcukrász. Japánban és az
Egyesült Államokban  is egyre népszerűbb.
Házilag nehéz kivitelezni - nem lehetetlen,azonban végtelen
 precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá.



Konklúzió:
Első számú program lesz a kóstolás,amikor majd
megérkezem Párizsba :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése