Gisele könyvében olvastam először erről a tradícionális
és különleges francia desszertről, gondoltam utána nézek
kicsit, mi is ez valójában?Ezt találtam róla:

Mi a macaron? Franciaországban népszerű, különleges,
falatnyi desszert. Habcsóknak tűnik, de annál sokkal jobb.
A két korong finomra őrölt mandulából, porcukorból és
felvert tojásfehérjehabból áll, és hagyományosan a szivárvány
különböző színeiben pompázik. Két-két lapot töltelékkel
ragasztanak össze, amely leggyakrabban csokoládé,gyümölcs-
vagy más ízesítésű vajas krém,savanykás lekvár, esetleg karamella.
Honnan származik ? Eredetileg olasz származású, a történetét
tekintve a források megegyeznek abban, hogy Velence környékén
kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor maccarone néven
még nem ezt a desszertet értették, hanem bármilyen apró édességet,
ami tojásfehérjéből és darált mandulából, vagy más olajos magból készült.
Később kikerült Olaszországból, és nemzetközi karrierbe kezdett,
amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki.
Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.
Milyen a jó macaron?
Semmiképpen nem száraz, nem habcsók-szerű.Pillekönnyű, légies,
a külső kérge finoman roppan,éppen csak annyira, hogy rövid
hatásszünet utánazonnal a közepéhez érjünk, a „tésztát” szinte ne
is érzékeljük. A desszert tölteléke karakteres ízű,ez határozza
ugyanis meg a macaron jellegét. Ne legyen túl édes, inkább
kesernyés, vagy savanykás,alkosson kontrasztot az édes külsővel.
kesernyés, vagy savanykás,alkosson kontrasztot az édes külsővel.
A szakszerűen elkészített macaron szabályosan kerek, felülete
fényes és teljesen sima, vékony „talpazata” van.
Nem lóg ki belőle mesterséges aroma.
Miért ez a nagy hűhó?
Azért, mert nagyon nehéz elkészíteni.
Nem véletlen, hogy csak a legjobb cukrászatokvállalkoznak rá.
Franciaországban óriási kultusznak örvend, a legjobb üzletek
naponta több tízezer darabot adnak el. Leghíresebb alkotója
naponta több tízezer darabot adnak el. Leghíresebb alkotója
Pierre Hermé francia sztárcukrász. Japánban és az
Egyesült Államokban is egyre népszerűbb.
Házilag nehéz kivitelezni - nem lehetetlen,azonban végtelen
precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá.
Egyesült Államokban is egyre népszerűbb.
Házilag nehéz kivitelezni - nem lehetetlen,azonban végtelen
precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá.
Konklúzió:
Első számú program lesz a kóstolás,amikor majd
megérkezem Párizsba :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése